петак, 17. април 2009.

Pozorište kao putokaz
ČETRNAESTO IZDANJE FESTIVALA HAPS POČINJE VEČERAS
Herceg Novi – Predstavom “Večera budala” u režiji Božidara Đurovića večeras u Dvorani Park počinju 14. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) koje se ove godine održavaju pod motom Pozorište kao putokaz. Od 16. aprila do 1. maja u glavnom programu čiji je selektor Zoran Živković, biće prikazane četiri predstave.
„Birajući predstave za 14. HAPS rukovodio sam se željom da ove godine Herceg Novi teatarski spojim sa gradovima u regionu - sa Podgoricom, Beogradom, Zagrebom i Mostarom“, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare selektor Živković. On je naglasio da su sve predstave koje će vidjeti hercegnovska publika značajni projekti u sopstvenim pozorištima i sredinama.

Pored “Večere budala”, publika će 22. aprila vidjeti predstavu Mostarskog teatra mladih “Zvijer na mjesecu” u režiji Dina Mustafića, slijede 26. aprila - “Stilske vježbe” u režiji Tomislava Radića u produkciji Planet arta iz Zagreba. Ta predstava igra se 40 godina sa istim glumcima i po tome, ali i što su uvijek sve karte rasprodate, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda. Predstavom “Stilske vježbe” prije 25 godina počeo je obnovljeni rad Hercegnovskog pozorišta. Posljednja predstava u glavnom programu biće iz beogradskog Ateljea 212 - “DNK” koju je režirao Stefan Sablić, a koju će publika vidjeti 30. aprila.

U OFF programu HAPS-a publika će takođe vidjeti četiri predstave koje su nastale u Herceg Novom: “Zemlju nedođiju” – SPKD Prosveta, “Mali princ” Hercegnovskog pozorišta, “Izdaja” i “Danski sindrom” koja će biti odigrana u okviru predstavljanja knjige Komedije Dragana Koprivice.
„Svi programi se međusobno nadopunjuju”, kazala je koordinatorka OFF programa Milina Kovačević.
Objašnjavajući moto ovogodišnjeg HAPS-a – Pozorište kao putokaz, predsjednica UO Hercegnovskog pozorišta Vitka Vujnović istakla je da su „putokazi“ – nastavak međunarodne saradnje, istraživanje malih pozorišnih formi i pokušaj da se sopstvena produkcija igra češće, kako bi svaka predstava obezbijedila sredstva za novu.

I ove godine, u Teutinoj špilji biće organizvano veče Disko jedne mladosti sa muzikom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina.
Pokrovitelj 14. HAPS-a je Opština Herceg Novi koja je za tu manifestaciju izdvojila 15.000 eura. Nedostajuća sredstva, vjeruju organizatori, dobiće od sponzora i prijatelja ove teatarske manifestacije.


Pinterova „Izdaja“

U OFF programu HAPS premijerno će biti prikazana predstava “Izdaja” engleskog nobelovca Harolda Pintera. Ta predstava, prepoznatljiva po tipično „pinterovskim“ odlikama- ekonomičnom jeziku koji maestralno slika podtekst, ono što na sceni, ali i u životu ostaje neizrečeno, jedan je od najcjenjenijih Pinterovih tekstova.
“Izdaju” je režirala Slađana Vujović, a u njoj igraju glumci Hercegnovskog pozorišta Lidija Petrone Kolar, Milovan Lalović i Željko Vavić. Oni su članovi Hercegnovskog pozorišta od njegovog obnavljanja prije 25 godina i to je u godini jubileja i svojevrsno priznanje njima.

2 коментара: