понедељак, 27. април 2009.

NVO "Edžpeditio" iz Kotora počela implementaciju projekta "Odraz umjetnosti u javnim prostorima Cetinja"
Univerzitetski grad sa osobenom kulturom
Uokviru programa UNDP-a "Jačanje sistema upravljanja u oblasti prostornog planiranja radi rješavanja problema nekotrolisane gradnje i implementacije novog zakonodavstva u oblasti planiranja" NVO "Edžpeditio" iz Kotora počela je implementaciju projekta "Odraz umjetnosti u javnim prostorima Cetinja".

Cilj projekta je, kako obavještavaju iz"Edžpeditia", da se unaprijedi javni prostor na Cetinju novima elementima sa umjetničkim karakterom, kroz: osmišljavanje adekvatnog javnog prostora pogodnog za konkretnu intervenciju i izbor kreativnih rješenja za izvođenje u prostoru, kao i sprovođenje konkretne intervencije u nekom od javnih prostora sa ciljem da se pruži novi sadržaj tim prostorima putem uključivanja zainteresovanih strana u proces odlučivanja i planiranja. Ciljna grupa ovog projekta su studenti fakulteta umjetnosti sa Cetinja (Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet dramskih umjetnosti i Muzička akademija). Kroz projekat će se podsticati korišćenje svih oblika umjetničkog izražavanja, od likovnih tehnika, muzičkog i dramskog izraza, preko fotografije ili nekih drugih instalacija. Studentima sva tri fakulteta upućen je poziv da se uključe i daju komentare vezane za aktiviranje javnih prostora Cetinja. Radionica sa studentima na kojoj će se, na osnovu već dostavljenih komentara i diskusije, analizirati moguće intervencije i odabrati najadekvatnije, biće održana u utorak 28. aprila, u 18 sati, na FLU na Cetinju. U okviru projekta biće organizovana i prezentacija slovenačke grupe ProstoRož, koja je realizovala brojne uspješne intervencije u javnim prostorima u Ljubljani. Prezentacija će biti upriličena 13. maja takođe u prostorijama FLU.

Cetinje je prijestoni grad Crne Gore i ujedno univerzitetski grad sa osobenom kulturom i duhom. Sjajna kombinacija tradiconalnog, neobičnog duha Cetinjana i postojanje umjetničkih akademija su veliki potencijal za aktiviranje javnih prostora na Cetinju. Kroz projekat su obezbijeđena sredstva za realizaciju izabrane ideje. Na osnovu odabranih rješenja ući će se u konkretnu fazu ovog projekta, a to je implementacija ideja. U zavisnosti od ponuđenih i predviđenih rješenja biće odabrane ideje koje su izvodljive i koje su u skladu sa početnim zahtjevima zainteresovanih strana, koje unapređuju i odabrani javni prostor, nudeći mu novi kvalitet, a ujedno unoseći umjetničku ideju u tu intervenciju. Projekat, će kako naglašavaju organizatori, pružiti mogućnost da se ustanove procedure i metodologija rada koje mogu biti primjenjive i u drugim gradovima u cilju unapređivanja javnih prostora...

Нема коментара:

Постави коментар