недеља, 19. април 2009.



„Poezija“ oduševila Kotorane
JEDAN OD NAJVEĆIH PUTNIČKIH BRODOVA NA SVIJETU BORAVIO U BOKI
Kotor - U Kotoru je juče boravio jedan od najvećih putničkih brodova na svijetu, superluksuzni kruzer „MSC Poezija“ italijanskog brodara „Mediteran Shipping Company“, na kojem je bilo 3.020 putnika i 1.014 članova posade.
Zvuci Gradske muzike i \\\"Feštine\\\" mažoretke dodatno su doprinijeli oduševljenju putnika prilikom prolaska kroz Bokokotorski zaliv.
Direktor hotela na brodu, Nenad Simović, kazao je da je putnicima dan ranije najavljen prolazak kroz zaliv, te da su skoro svi juče, u šest časova ujutru, bili na svojim balkonima i palubama kako bi posmatrali veličanstveni prizor i prolazak kroz zaliv.
“Ovakav prizor se rijetko gdje može vidjeti. Crna Gora je destinacija koja se tek otkriva i nije toliko poznata , tako da je ovo jedan od načina da se ljepote ove zemlje što bolje predstave”, kazao je Simović.
Kruzer, dugačak 293 i širok 37 metara sa 93 hiljade bruto registarskih tona, koji je bio usidren u kotorskoj Luci, zaklonio je brdo Vrmac, tako da je bio impresivna slika za Kotorane.
U gradskoj luci putnike je čekalo više od 20 turističkih autobusa kojima je velik broj gostiju otišao u obilaske Perasta, Kotora, Cetinja, Budve i Svetog Stefana.
Kompanija \\\"MSC\\\" ima deset kruzera, a u toku je gradnja još četiri.
\\\"Poezija\\\" je sagrađena 2008. godine u brodogradilištu u Francuskoj i najluksuzniji je brod iz flote \\\"MSC\\\".
Njihovi brodovi su počeli da dolaze u Crnu Goru prije tri godine, zahvaljujući agentu, kotorskoj kompaniji DOO \\\"Balloon\\\".
Za narednu godinu iz te firme najavljuju 25 dolazaka brodova \\\"MSC\\\", a postoji mogućnost da ih bude i više.
Ukoliko se ostvare planovi te kompanije, Kotor bi od marta do novembra posjetilo više od 200 hiljada turista, što bi imalo veliki značaj, ne samo za grad, već i za cijelu državu.
Brod su juče obišli gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, predsjednik Skupštine i Odbora direktora Luke Kotor Nikola Konjević, direktor Luke Ljubo Radović, kao i novinari.
Radović je istakao da dolazak ovog broda ima poseban značaj za Luku, ali i sam grad.
“Brod sa više od 3.000 hiljade putnika i preko 1.000 članova posade, predstavlja izazov. Imamo najavljeno potpisivanje sporazuma koji je u završnoj fazi sa MSC-om o dolascima njihovih brodova tokom 2010. i naredne dvije godine”, kazao je Radović.
Tokom ove sezone, dodao je on, u kotorsku luku će uploviti 250 brodova.
“Bitno je da su to uglavnom veći brodovi, a samim tim i sa većim brojem putnika. Već do sada imamo oko 120 rezervacija za narednu godinu. Polovina tih prodova duža je od 150 metara. To upućuje na potrebu i nekih investicionih aktivnosti u Luci Kotor”, zaključio je Radović.
Kruzer \\\"MSC Poezija\\\" isplovio je iz Kotora juče u 14 časova.

Dugačak kao tri fudbalska igrališta

Čast da „MCS Poeziju“ juče uvede i izvede iz zaliva imao je iskusni pilot, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta, koji je pri tom na odlasku broda, putnicima, ali i posmatračima sa obala zaliva priredio izvanredno atraktivno okretanje ogromnog „plovećeg grada“ dugačkog kao tri fudbalska igrališta, na malom prostoru oko peraških ostrva.
Po drevnoj tradiciji, mještani su brod sa obale pozdravljali mahanjem ruku i bijelih peškira, a na zvuke brodske sirene odgovorila su i zvona sa Gospe od Škrpjela.
„MSC Poezija“, čija je kuma bila slavna italijanska filmska diva Sofija Loren, ima 16 paluba od kojih je svaka nazvana po jednom čuvenom italijanskom pjesniku.
Pored ostalog, na brodu je pozorište, bioskop, biblioteka, tri bazena, velnes i spa centar, niz restorana, prodavnica i kafea, sportsko-rekreacioni sadžaji sa teniskim i terenom za mini-golf, a posebna atrakcija je glavni atrijum sa vodopadom koji se sliva niz visinu tri palube.

2 коментара: