петак, 24. април 2009.



Ljepšeg od Jadrana nema

PREDAVANJE DIREKTORA INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

Tivat - Jadran spada u najljepša i životom najbogatija mora svijeta, rekao je direktor kotorskog Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović na predavanju na temu „Zaštita biodiverziteta i priobalnog područja Crnogorskog
primorja“.

Joksimović je naglasio da u njemu živi više od 1.500 vrsta algi, 320 vrsta školjki, 700 vrsta rakova, 25 vrsta glavonožaca, 435 vrsta riba od kojih je 28 novih vrsta čije je prisustvo registrovano u proteklih nekoliko godina, kao i sedam vrsta sisara.


Nove vrste riba u Jadranu nastanjuju se zbog globalnog zagrijavanja i otvaranja vještačkih migratornih puteva poput Sueckog kanala koji je životinjskim i biljnim vrstama iz Crvenog mora i Indijskog okeana „otvorio“ pristup u Mediteran.
„Uzroci promjena u biodiverzitetu mora su globalne klimatske promjene, zagađenje, pretjerana i neracionalna eksploatacija morskih organizama, kao i ispuštanje balastnih voda“, istakao je dr Joksimović, naglašavajući da u Crnoj Gori poseban problem pri očuvanju morskog ekosistema predstavljaju i brojni neuređeni kanalizacioni ispusti, zagađenje iz brodogradilišta i luka, kao i intenzivna gradnja na samoj „pjeni od mora“ koja uništava prirodnu obalnu liniju i staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta u kontakt zoni između mora i kopna.

On je naglasio da su i na Crnogorskom primorju već evidentirane neke nove vrste riba poput četvorozupke i ribe-trube, kao i algi poput veoma štetne i agresivne caulerpe racemose – poznate kao „tumor Mediterana“.
Joksimović je apelovao na građane, ali i nadležne državne službe da, u granicama mogućnosti, daju doprinos očuvanju mora.
Tivatska NVO „Evropski dom“ priredila je, takođe povodom Dana Zemlje, u galeriji Centra za kulturu izložbu likovnih radova učenika Osnovne škole „Drago Milović“ na temu očuvanja prirode.
Svoju poeziju na istu temu recitovali su učenici Srednje škole „Mladost“.


Akcija na obali

Javno preduzeće „Morsko dobro“ i NVO „Enigma“ juče su organizovali akciju uređenja dijela šetališta i obale u Donjoj Lastvi.
Na potezu od parka hotela „Kamelija“ do pansiona „Zlatno sidro“, aktivisti „Enigme“ i djeca iz OŠ „Drago Milović“ farbali su klupe, kupili smeće i posadili nekoliko desetina sadnica sezonskog cvijeća i dva stabla magnolije.

Kome treba betonirani raj

Naglašavajući da se akcija održava u sklopu njihovog projekta „Ekološki kalendar“ koga je podržala i Opština Tivat, predsjednica NVO „Evropski dom“ Marijana Mišić-Škanata je poručila da se mora jačati ekološka i društvena odgovornost.
„Da li smo odgovorni ako pustimo da ovaj naš bogom dani kraj svjetlosti i mora pretvore u nešto drugo, što se zove betonirani raj za one sa dubokim džepom, da li smo odgovorni ako pustimo da nas ne pitaju ili da na naša pitanja ne odgovore oni koji donose odluke“, istakla je Mišić-Škanata.

Нема коментара:

Постави коментар